Temel ve ticari e-Fatura arasındaki farkı açıklamadan önce bu iki fatura tipini tanımlamamız gerekir. Temel e-Fatura, faturanın göndericiden alıcıya direkt olarak ulaşmasını amaçlar.

Burada fatura alıcısı, faturada herhangi bir teknik sorun olmadığı müddetçe faturayı kabul etmek zorundadır. Temel e-Faturada alıcılar faturayı reddedemez. Eğer faturada teknik bir sorun varsa alıcının itirazı ile bu fatura iptal edilebilir. Bir temel e-Faturayı alıcıya ilettiğiniz zaman, o fatura artık onaylanmış olarak kaydedilir.

Ticari e-Faturada ise faturanın alıcısı faturayı kabul edebilir, reddedebilir veya iptal edebilir. E-Faturayı gönderen taraf, alıcıdan yanıt beklemektedir. Bu sebeple ticari e-Faturada temel e-Faturada olduğu gibi alıcıya iletildiği zaman onaylanmaz, onayı alıcıdan beklenir.

Temel e-Fatura ile Ticari e-Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi fatura senaryosu temel e-Fatura olduğu zaman, fatura karşı tarafın onayını beklemeden direkt onaylanmış olarak kaydedilir. Ticari e-Fatura senaryosunda ise fatura, alıcı tarafından retiptal veya onay seçenekleriyle göndericiye cevaplanır. Özetle temel e-Fatura gönderildiği zaman otomatik olarak onaylanırken ticari e-Fatura gönderildiği zaman karşı taraftan cevap beklenir.

Öte yandan temel e-Faturada herhangi bir hata olması durumunda veya karşı tarafın faturayı reddetmesi halinde e-Fatura iptal edilebilir. Ticari e-Faturada ise karşı tarafın verdiği yanıt, direkt olarak faturayı yollayanın panelinde görünür.

Bu iki fatura senaryosu arasındaki farktan ötürü müşterinizle hangi faturayı keseceğinize yönelik anlaşmaya varmanız iki taraf için de faydalı olacaktır. Eğer hangi fatura senaryosunun kesilmesine ilişkin bir konuşma yapmadıysanız he iki taraf için de Ticari e-Fatura yönteminin kullanılması faydalı olacaktır.

Ticari e-Faturanın alıcı tarafından cevaplanabilme özelliği sebebiyle ticaret ile uğraşan kişiler için kullanımı daha uygundur. Buna ek olarak bu fatura tipi, karşılıklı bir anlaşmazlık olması halinde hukuki yollara başvurduğunuz zaman elinizde bir kanıt niteliğinde belge niteliği görecektir. Temel Fatura, alıcı tarafından ret veya kabul seçeneği olmaması sebebiyle daha çok hizmet faturalarında kullanılır.

Temel e-Fatura ile Ticari e-Fatura arasındaki bir diğer fark ise sistem üzerinden itiraz imkânlarıdır. Alınan ticari e-Faturaya sistem üzerinden 8 gün içerisinde ret veya kabul yanıtı gönderebilirsiniz. Temel e-Faturada ise sistem üzerinden değil, harici yollarla ret işlemi yapabilirsiniz.