e-İrsaliye uygulaması matbu olarak düzenlenen sevk irsaliyesinin elektronik ortamda düzenlenerek, alıcıya gönderilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesini sağlayan uygulamadır. Ülkemizde 509 No’lu VUK ile belirli sektör ve mükellef gruplarının e-İrsaliye uygulamasına zorunlu olarak geçişleri sağlanmıştır.

2022 yılında yeni bir regülasyon ile e-İrsaliye uygulamasının kapsamı genişletilerek uygulama daha yaygın hale getirilmiştir. Bu kapsamda 2024 yılında e-İrsaliye uygulamasına zorunlu olarak geçiş yapacak mükellef grupları aşağıdaki gibidir:

  • e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2023 yılında cirosu 10 Milyon TL ve üzeri olan firmaların 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapmaları zorunludur.
  • Demir ve çelik (GTİP 72) ile demir ya da çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetini gerçekleştiren firmaların (ticari kazançları basit usulde tespit edilenler hariç) e-Fatura uygulamasına dahil olma şartı aranmaksızın e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapmaları zorunludur.
  • ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK’dan lisans alanlar,
  • Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler,
  • Maden ruhsat veya sertifikası alanlar,
  • Şeker imalini gerçekleştirenler,
  • Gübre Takip Sistemine dahil olanlar,
  • Hal Kayıt Sistemi kapsamındaki sebze ve meyvelerin toptan ticaretini yapmaya başlayan tüccar veya komisyoncular,

gerekli şartları sağladıkları ayı takip eden dördüncü ayın başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapmaları zorunludur.

2024 e-İrsaliye geçiş hadleri nedir ?

e-İrsaliye geçiş haddi 2021 hesap döneminden itibaren 10 Milyon TL’dir.

e-İrsaliyeye geçen kağıt İrsaliye kesebilir mi ?

e-İrsaliye‘ye ilk kez dahil olacak firmalar, uygulamaya dahil oldukları ayın son gününe kadar e-İrsaliye yerine kağıt İrsaliye düzenleyebilir ve alabilirler.

e-İrsaliye başvurusu nasıl yapılır ?

e-İrsaliye uygulaması kullanabilmek için e-Fatura kullanıcısı olmak zorunludur. e-İrsaliye uygulamasını, e-Fatura sisteminde hangi yöntemle kullanıyorsanız, aynı yöntemle kullanmak zorundasınız.

Miyo ile dakikalar içinde e-İrsaliye’ye geçin!

Tüm bu işlemler için, Miyo e-İrsaliye hizmetimizden yararlanabilir, süreç boyunca e-Dönüşüm uzmanlarımızdan 7/24 destek alabilirsiniz. Üstelik yeni müşterilere özel indirimlerden faydalanabilirsiniz.

e-İrsaliye e-Fatura farkı nedir ? İrsaliye Fatura yerine geçer mi ?

Fatura ile İrsaliye arasındaki fark; faturada malın alış tarihi, ödem tutarı gibi malın satışına ait bilgiler yer alır. Faturada yer alan bu bilgiler İrsaliyede yer almaz. Bu nedenle İrsaliye Fatura yerine geçmez.

e-İrsaliye cezası nedir ?

Elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken e-Faturae-Arşiv Faturae-İrsaliye, e-SMM, e-MM ve e-Bilet belgelerinin, kağıt olarak düzenlenmesi, gönderilmesi, alınması halinde özel usulsüzlük cezası kesilir.

Özel usulsüzlük cezalarının listesine ulaşmak için tıklayınız.